Een stiefplan opstellen voor ouders en stiefouders

Een ouderschapsplan opstellen als je gaat scheiden is verplicht. Met afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Het kan daarnaast ook waardevol zijn om samen een stiefplan op te stellen als één van de ouders een nieuwe relatie krijgt.

Vaak zijn de relaties in een nieuw gezin ingewikkeld en spelen er verschillende loyaliteiten. Aan wie blijf je als kind trouw?

Naast emotionele spanningen komen er ook praktische problemen om de hoek kijken: Hoe voeden we op? Wie corrigeert de kinderen? Hoe vieren we de verjaardagen? En hoe gaan we om met de ex-partner?

Het Stiefplan kan hier helpen. Het helpt bij het formuleren van een gezamenlijk doel. Je kunt onder andere invullen:

  • Welke steun je verwacht van je partner
  • Wat jij belangrijk vindt in de opvoeding
  • Welke rol de ex-partner en ex-schoonfamilie spelen

15 tips en valkuilen voor stiefouders

Stief & Co beschrijft op hun website 15 tips en valkuilen voor stiefouders. Hierin geven zij aan dat je als stiefouder een kwetsbare positie hebt binnen gezin en relatie. Wat moet je juist wel doen en wat kun je beter laten?

Ik wist niet wat ik nu wel of niet moest doen. Als stiefouder wilde ik het graag goed doen maar ook dicht bij mezelf blijven. Het was fijn verhalen van andere stiefouders te horen.
Esmée

Jouw rechten en plichten als stiefouder

Als je partner een kind heeft en je gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan, dan ben je voor de wet stiefouder. Daarbij horen een aantal rechten en plichten. Bijvoorbeeld onderhoudsplicht en recht op ouderschapsverlof.

Kijk op deze pagina van de rijksoverheid voor meer informatie over deze rechten en plichten.

Lees verhalen van andere stiefouders

Soms is het fijn om verhalen van anderen te lezen. Zo kun je leren van de ervaringen en kiezen waar je zelf mee aan de slag wilt. Op de volgende websites vind je veel verhalen van andere stiefouders. Over samengestelde gezinnen. Misschien heb je er iets aan voor je eigen situatie. Misschien is het fijn te lezen dat je niet de enige in deze situatie bent.

Stiefgoed: Professionele hulp voor samengestelde gezinnen

Zoals hierboven beschreven, kan een samengesteld gezin een uitdaging zijn en kunnen spanningen binnen het gezin soms hoog oplopen. Het kan fijn zijn om hier professionele hulp bij in te schakelen. De website van Stiefgoed geeft een deel van het aanbod weer. Daarnaast biedt ook MindKorrelatie hulp aan samengestelde gezinnen.

Boekentips over het thema stiefouderschap

Wil je graag meer lezen over het stiefouderschap? Er zijn veel boeken over te vinden. Hieronder wat boekentips:

De bewuste stiefmoeder – Addy Manneke

Samen gesteld, de dynamiek van het stiefgezin – Ouders online

Stiefvader gezinnen – Johannes Mol

De mijne zijn de liefste – Magda Hengst

Stiefouderbelofte – Magda Hengst

Kickstart je nieuwe gezin – Heleen Blazer

Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin? – Corrie Haverkort en Marlijn Kooistra-Popelier