Tips om iemand te ondersteunen

Iemand die is gescheiden, voelt zicht soms alleen en niet gehoord. Hoe kun je omgaan met een scheiding in de omgeving? De volgende punten kunnen je misschien helpen:

  • Houd in gedachten dat elk verhaal twee kanten heeft.
  • Weet dat je niet het hele verhaal kent.
  • Geef aan dat iemand niet hoeft te doen wat een ander zou doen.
  • Het is belangrijk emoties te kunnen uiten, ook als dat verdriet of boosheid is. En het is fijn als jij als betrokkene blijft luisteren, zonder antwoorden of adviezen paraat te hebben.
  • Besef dat iemand die een scheiding meemaakt door verschillende fases van rouw gaat. Lees meer over de vijf fases van rouw volgens Elisabeth Kübler-Ross in het artikel Vijf fasen van rouw van Elisabeth Kübler-Ross.
  • Blijf iemand uitnodigen en betrekken bij sociale aangelegenheden, ook al weigeren ze. Houd contact en geef ze daarmee het gevoel verbonden te blijven en zich gewenst te voelen.
  • Je kunt als betrokkene bepaalde ‘partnertaken’ overnemen. Zoals op de kinderen passen, de hond uitlaten of boodschappen doen. Zo laat je zien er in deze moeilijke periode voor ze te zijn.

Leer van ervaringen van anderen

Meer lezen over een scheiding meemaken in je omgeving? Lees dan het ervaringsverhaal van Susan Stijnen.

Ga naar het ervaringsverhaal van Susan Stijnen

Kun je de juiste woorden niet vinden? Lees dan het blog Steunende woorden in moeilijke echtscheidingstijden voor tips.

Het is belangrijk om als vrienden te blijven praten met degene in scheiding, ook als je zelf niet achter bepaalde keuzes staat.
Zayn

Voor (toekomstige) stiefouders die te maken hebben met een scheiding

Ieder gezin heeft een eigen dynamiek en een samengesteld gezin soms weer een hele andere. We wijzen je graag op een aantal professionele organisaties en ervaringsverhalen over het stiefouderschap.

Voor (toekomstige) grootouders die een scheiding in hun omgeving hebben

Je kind gaat scheiden, dat brengt heel wat teweeg. Als grootouder neem je daarbij voor zowel je kinderen als voor je kleinkinderen een belangrijke plaats in.

Een aantal tips over hoe je om kunt gaan met deze situatie.