De vijf stadia van het rouwproces

Weet dat je na of tijdens je het verwerken van je scheiding vaak door een rouwproces gaat en dat dit heel normaal is. De vijf stadia die hierbij naar voren komen zijn als volgt:

Ontkenning – Je kunt het niet geloven dat het zo is. Je weet het rationeel maar kunt het met je gevoel nog niet bevatten.

Boosheid – Naast verdriet ontstaat er ook vaak boosheid. Waarom moet het jou overkomen? Wie heeft de schuld? En hoe durft hij of zij jou in deze situatie te zetten? Het gevoel van boosheid is heel normaal maar vaak geen vruchtbare grond om goede afspraken te maken.

Vechten – In dit stadium van je scheiding wil je er vaak alles aan doen om de goede oplossingen te vinden. Om te vechten voor dat wat je wilt. Dit is vaak een lastige fase omdat je niet altijd beide belangen in het achterhoofd houdt. Mediation kan dan helpen om hier samen beter uit te komen.

Depressie – Een gevoel van machteloosheid, gecombineerd met een soort van moedeloosheid is een onderdeel van een rouwproces. Het kan voelen alsof negatieve gedachten de overhand krijgen en er geen uitweg meer te zien is. Zoek (professionele) hulp als dit te lang duurt.

Aanvaarding – Dit stadium bereik je vaak op het moment dat je inziet dat een scheiding de beste oplossing is voor de huidige situatie. Dit betekent niet altijd dat je er blij mee bent, maar je vindt een soort rust.

Hier kun je terecht voor hulp

Praten lucht in veel gevallen op. Start in je omgeving als je je daar prettig bij voelt. Een vriendin, goede vriend of sportmaatje kan soms een goed luisterend oor bieden.

Liever in gesprek met een professional? Via de huisarts kun je in contact komen met een psycholoog die je verder kan helpen. Of vraag een aantal gesprekken met de praktijkondersteuner aan om na te gaan wat voor specifieke hulp jou het beste verder kan helpen.

Daarnaast bestaat er voor verschillende gemeenten een opvoedpunt en kun je terecht bij de Friese Gebiedsteams:

‘Van een vriendin hoorde ik dat er een scheidingsloket was in ons dorp. Ik ben daarheen gegaan en ik heb een heleboel vragen kunnen stellen. Het gaf me rust toen ik een beetje overzicht kreeg over wat we allemaal moesten regelen. Later ben ik teruggegaan met mijn man en hebben we samen afspraken gemaakt. Het was voor ons beiden een hele opluchting dat er met ons werd meegedacht.’

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het verwerken van een scheiding?

Hoelang het verwerken van een scheiding duurt, is voor iedereen verschillend. Iedereen doorloopt het (rouw)proces op zijn of haar eigen manier. Bovenaan deze pagina vind je de fasen van het rouwproces. Gemiddeld duurt het twee tot drie jaar om de fase van aanvaarding te bereiken.

Om goed te verwerken is het belangrijk dat je echt de tijd neemt voor het rouwproces. Geef ruimte aan je gevoelens en zoek hulp als dat nodig is. Om verder te kunnen en een nieuw stabiel leven op te bouwen, moet je het oude leven achter je laten. Dat betekent niet dat je niet meer aan je huwelijk mag denken, maar wel dat je niet meer wordt overweldigd door emoties.

Mag ik mijn emoties aan de kinderen laten zien?

Ja. Je mag je emoties zeker wel laten zien aan de kinderen. Ze merken in de meeste gevallen zelf al wel dat er wat speelt. Je kunt ze daarom best vertellen dat je verdrietig bent. Let wel op dat ze niet het idee krijgen dat ze voor jou moeten zorgen. Je kunt vertellen dat je verdrietig bent, maar vertel erbij dat je voor jezelf zorgt, of dat er iemand anders is die voor jou zorgt. Denk aan een vriend of vriendin, oma of een collega. Het is ook belangrijk dat je niet negatief bent over je (ex)partner. Houd je boosheid binnen.

Maak veel ruimte voor de gevoelens en vragen van de kinderen. Laat ze zien dat ze altijd met hun gevoelens bij jou mogen komen. Straal uit dat je die er altijd bij kunt hebben, ook al voel je je misschien niet zo. Probeer niet te huilen als de kinderen hun gevoelens uiten, je wilt niet dat ze hun gevoelens binnenhouden voor jou.