Aangeven dat je wilt scheiden

Communiceren tijdens een scheiding is soms moeilijk. Het kan lastig zijn om aan je partner aan te geven dat je wilt scheiden. Hoe begin je zo’n gesprek? Misschien is het al eens ter sprake gekomen, maar misschien ook niet. Het is in ieder geval belangrijk om het rustig aan te doen. Na het eerste gesprek over de scheiding moet er veel geregeld worden, dus goed praten is belangrijk. Met onderstaande vijf tips kun je het gesprek over de scheiding aangaan.

Vijf tips om het gesprek met je (ex)partner aan te gaan

  • Maak genoeg tijd voor het gesprek en geef dat ook bij de ander aan.
  • Praat over jouw gevoel, niet over wat de ander ‘verkeerd’ doet.
  • Wees eerlijk. Daar hebben jullie beide het meeste aan.
  • Luister naar elkaar, ook als je het niet met elkaar eens bent.
  • Probeer elkaar echt te begrijpen, stel vragen.

Zo leer je om minder vanuit emotie te reageren

Als je emoties onderdrukt, komen ze vroeg of laat alsnog naar boven. Maar hoe voorkom je dat je automatisch vanuit de allereerste emotie reageert? Dat je boos, bang, blij of bedroefd wordt en de emoties te heftig worden?

Je kunt je emoties in perspectief plaatsen door van een afstandje naar de situatie te kijken en jezelf af te vragen: ‘hoe zou de beste versie van mijzelf reageren?’. Dan mag je nog altijd boos, bang, bedroefd of blij zijn, maar reageer je misschien niet vanuit je eerste impuls.

Er is ook professionele hulp om te leren minder vanuit je emotie te reageren. Zo kan Cognitieve gedragstherapie je met oefeningen en opdrachten leren anders te denken en te handelen. Informeer bij je huisarts of gebiedsteam wie jou hierbij kan helpen.

Blijven praten tijdens de scheiding

Het eerste gesprek over de scheiding is heel belangrijk. Maar ook daarna, tijdens de scheiding, is het nodig om met elkaar in gesprek te blijven. Blijf communiceren tijdens de scheiding. Er moeten namelijk veel zaken worden geregeld en afspraken worden gemaakt. Maar hoe doe je dat, goed blijven communiceren tijdens deze lastige periode?

Blijf elkaar zien

Probeer belangrijke gesprekken face-to-face te doen. Via WhatsApp of een telefoongesprek begrijp je elkaar misschien minder goed of kunnen jullie beide een ander idee bij een belangrijke beslissing hebben.

Voer een rustig gesprek

Om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen, is het verstandig rustig te blijven. Als jullie merken dat de emoties hoog oplopen, leg het gesprek dan tijdelijk stil. Probeer ook zo veel mogelijk om de beurt te spreken en laat elkaar uitpraten. Overdonder je (ex)partner ook niet meteen met al je eisen, dat kan afschrikkend werken. Probeer daarnaast om zo positief mogelijk te blijven, hoe moeilijk dat ook is.

Vraag hulp van een mediator

Het kan zijn dat het praten tussen jullie heel goed gaat, maar dat je bij sommige beslissingen toch wat hulp kunt gebruiken. Je kunt dan een mediator inschakelen. Hij of zij helpt jullie bij het voeren van lastige gesprekken en het maken van afspraken.
Meer informatie over mediation vind je op onze pagina over het inschakelen van een advocaat of mediator.