Jouw mening telt 

Veel dingen veranderen tijdens een scheiding. Het is een gekke, soms moeilijk tijd waarin veel beslissingen worden genomen door je ouders. Hierbij telt jouw mening natuurlijk ook en je mag er ook wat van vinden en soms mag je ook dingen bepalen. Dat zijn jouw rechten bij een scheiding. Jij bent belangrijk en zelfs in de wet staat dat er naar jou geluisterd moet worden.

Er staan in de wet allemaal verschillende regels. Ook over hoe ouders om moeten gaan met kinderen na een scheiding. Ouders zijn bijvoorbeeld na een scheiding samen verantwoordelijk voor jou en je broers en/of zussen. Dat heet het gezag. Ook zijn ze verplicht om een ouderschapsplan te maken, met hierin de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken.

Waar jij als kind tot 18 jaar allemaal recht op hebt, is vastgelegd in het kinderrechtenverdrag. Dit is een lijst met afspraken over kinderen. Bijvoorbeeld over hoe je ouders en de overheid of de regering met jou omgaat.

Wat mag jij bepalen tijdens de scheiding?

Dit zijn jouw rechten tijdens de scheiding van je ouders:

Betrekken: Je ouders schrijven een plan met afspraken over jou (en je broers en/of zussen). Over de opvoeding en de verdeling van de taken. Niet alleen wanneer je bij welke ouder bent, maar bijvoorbeeld ook over zakgeld, medische keuzes en wanneer ze informatie uitwisselen over bijvoorbeeld je prestaties op school. Volgens de wet moeten je ouders jou betrekken bij het maken van deze afspraken.


Hoorrecht: Als je boven de 12 jaar oud bent, heb je ook hoorrecht. Als jij en je ouders er samen niet uitkomen bij wie je gaat wonen dan kan de kinderrechter dit bepalen. Je krijgt een uitnodiging voor een gesprek met de rechter. Hij of zij vraagt dan bijvoorbeeld hoeveel tijd je bij welke ouder wil zijn. Dat noemen we dus hoorrecht: je hebt het recht dat de rechter naar jouw mening luistert. Maar dit is voor jou niet verplicht. Als je geen gesprek wil, kun je ook alleen een brief sturen.


Luisteren: Tot je 16e bepalen je ouders bij wie je gaat wonen en hoe vaak je de andere ouder ziet. Als je tussen de 12 en 16 bent moeten je ouders hierbij wel luisteren naar jouw mening. Als je jonger bent dan 12 jaar kan je de rechter vragen of hij ook rekening wil houden met jouw mening.

Contact: Alle kinderen hebben recht op contact met beide ouders. Een van je ouders kan dus niet zomaar bepalen dat je de andere ouder niet meer ziet.

Ik wil graag meepraten over de afspraken die ze over mij maken, maar mijn vader vindt dat geen goed idee. Eigenlijk wil ik liever de hele week bij mijn moeder wonen…
Charlotte
Dochter

Wie kan mij helpen bij mijn richten en plichten?

Via deze organisaties vind je meer informatie over jouw rechten en plichten bij scheiding:

Vragen over mijn rechten en plichten

Het kan lastig zijn om te ontdekken welke rechten en plichten jij precies hebt. Daarom zijn er gelukkig plekken waar je terechtkunt voor hulp. Zoals bijvoorbeeld de Kinderombudsman. Je kunt hier vragen stellen over de verschillende rechten maar ook over wat je kunt doen als je je zorgen maakt. Kijk gerust eens op hun website.