Hoe ga je als grootouders om met een scheiding?

Een scheiding geeft vaak veel veranderingen. Het is een emotionele fase waarin er ook van jou als opa en oma veel wordt gevraagd. Hoe bepaal je hierin je eigen positie, welke rol mag je hierin aannemen? En wat als het contact met je kleinkinderen of schoonfamilie hierdoor afneemt?

Het kan opluchten om hierover met een neutraal iemand te praten en advies te krijgen. Het besef dat een scheiding na een tijdje in rustiger vaarwater komt, kan soms ook steun bieden. Als grootouders kun je leren omgaan met de scheiding.

Zo kun je de kleinkinderen steunen

Voor je kleinkinderen is de scheiding een moeilijke periode met veel onrust. Het is daarom enorm fijn als jij hierin een stabiele factor kan zijn. Een plek van rust, waar het kind gewoon nog kind kan zijn. Dit kun jij daarvoor doen:

  • Bied een luisterend oor
  • Ga niet tussen de partijen staan
  • Zorg voor stabiliteit
  • Zorg af en toe voor afleiding

Voor je kind verandert er veel maar als jij boven het conflict staat, ben je een belangrijke steunpilaar in het leven van je kleinkind.

Thuis was er vaak ruzie. Gelukkig kon ik altijd bij opa en oma langsgaan. Het was fijn om een plek te hebben waar de scheiding niet zo duidelijk aanwezig was.
Alex

Omgaan met minder contact met de kleinkinderen

Na een scheiding verslechtert het contact tussen opa’s en oma’s en kleinkinderen soms. In sommige gevallen is er een tijdje weinig of geen contact. Soms wordt het contact compleet verbroken. Dit kan een behoorlijke impact hebben. Gevolgen voor grootouders én de kleinkinderen.

Mocht het contact compleet verbroken zijn, dan zou je kunnen proberen contact te krijgen. Kijk bijvoorbeeld of je online profielen van je kleinkinderen kunt vinden, stuur ze op belangrijke momenten zoals diplomeringen een kaartje en blijf proberen het contact te herstellen.

Ik mocht oma niet zien, de cadeautjes die ze stuurde werden teruggestuurd, maar ze dacht wél aan mij.

Thom

Er zijn meerdere redenen waarom grootouders hun kinderen niet meer zien. Een scheiding is hier een van. In de uitzending ‘je kleinkind nooit meer zien’ van het televisieprogramma Hollandse zaken, zie je hoe andere grootouders omgaan met dit gemis.

Omgangsregeling voor grootouders  

Als grootouder heb je niet automatisch of wettelijk recht op contact met je kleinkinderen. Wel kun je als ouders de omgang met opa en oma vastleggen in een ouderschapsplan. Daarin wordt beschreven hoe de relatie met de andere familieleden er tijdens of na de scheiding uit gaat zien.

Je kunt als opa en/of oma naar de rechter gaan om te vragen om een omgangsregeling met de kleinkinderen en je er hard voor maken. De praktijk wijst echter uit dat dit vrij zelden wordt toegewezen. Een rechter zou dit op kunnen leggen, maar daarvoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Mocht je naar de rechter willen gaan, dan kan een scheidingsadvocaat of een scheidingsmediator je hierbij ondersteunen.