Praten over je twijfels helpt

Wanneer scheiden? Elk stel heeft wel eens relatieproblemen. Maar wanneer is het nog te herstellen en wanneer is het toch tijd om uit elkaar te gaan?

Er zijn verschillende oorzaken van relatieproblemen. Zo kun je vervreemd van elkaar raken, verliefd worden op iemand anders of persoonlijke problemen ervaren. Relatieproblemen kunnen een reden zijn om te scheiden. Maar duurt de twijfel langer en wil je de relatie redden? Communiceren met je partner is erg belangrijk. In elke relatie. Blijf daarom met je partner in gesprek en spreek over je gevoelens, hoe lastig deze gesprekken ook kunnen zijn.

Wil je (naast je partner) met iemand anders praten over je gevoel? Ga in gesprek met iemand uit je netwerk die je vertrouwd.

Liever praten met een onbekende? Je kunt onder andere terecht bij je huisarts of je wijk- en gebiedsteam. Er zijn ook veel fora waar je in contact kunt komen met mensen die hetzelfde meemaken of je kunt terecht bij verschillende professionele organisaties die je graag helpen.

Wijk- en gebiedsteams bieden ondersteuning

Heb je vragen waar je mee zit? Je kunt bij je wijk- en gebiedsteams van je gemeente aankloppen voor hulp.

Zij ondersteunen iedereen op het gebied van welzijn en zorg. Ook zijn ze er voor mensen die zorgen hebben over anderen.

Twijfel vanwege praktische gevolgen

Het Juridisch Loket kan adviseren over de gevolgen van wel of niet scheiden. Daarnaast kunnen ze je vertellen wat er mogelijk is rondom de praktische zaken. Zo heb je misschien wel recht op toeslagen, bijstand of alimentatie en kunnen ze je meer vertellen over een alternatief om uit elkaar te gaan zonder officieel te scheiden.

Relatietherapie kan helpen

Relatietherapie zou kunnen helpen om je relatie te verbeteren. Zo geeft therapie vaak de handvatten om elkaar beter te begrijpen, leer je beter omgaan met ruzies en geeft het veel inzicht.

Wel is het belangrijk dat je beide openstaat voor relatietherapie. Het is een middel om erachter te komen of je met elkaar verder wilt. Met relatietherapie kun je ook tot het inzicht komen dat het beter is om wel uit elkaar te gaan.

Een netwerk van relatietherapeuten vind je online: