Hoe ga je om met een scheiding?

Je ouders gaan scheiden. Omgaan met een scheiding kan lastig zijn. Dat je ouders niet meer bij elkaar zijn, kan best wel ingewikkeld zijn. Je voelt je misschien boos, verdrietig en bang of misschien ben je soms juist opgelucht. Wat kun je nou met al deze gevoelens doen als je het even niet meer weet? Lees er op deze pagina meer over.

Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ‘scheiden’ betekende. Ik was vijf toen mijn ouders mij vertelden dat ze uit elkaar gingen. Mijn vader leek veel verdrietiger dan mijn moeder. Daarom dacht ik dat zij ook meer schuld had dan mijn vader
Sofie

Hoe beleven andere kinderen een scheiding?

Je bent als kind niet de enige die een scheiding meemaakt. Het kan helpen om met iemand te praten die je begrijpt. Ontdek hoe andere kinderen deze periode doormaken. Lees de ervaringsverhalen van anderen.

Jouw mening telt

Tijdens een scheiding verandert er best veel. Dat kan vaak niet anders, maar soms worden er misschien dingen voor jou bepaald die je helemaal niet fijn vindt. Het is belangrijk dat je dit durft en mag zeggen. En dat er naar jou wordt geluisterd. Hier zijn in de wet afspraken over gemaakt. Hier leggen we je uit waar jij iets van mag vinden of mag bepalen (jouw rechten) en ook wat jij dan moet doen (jouw plichten).

Ik wil graag meepraten over de afspraken die ze over mij maken, maar mijn vader vindt dat geen goed idee. Eigenlijk wil ik liever de hele week bij mijn moeder wonen…
Ruben

Hulp voor kinderen en jongeren

Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende websites waar je verhalen kunt lezen of met iemand kunt chatten. Ook kun je in je buurt met iemand gaan praten die veel weet over kinderen die met een scheiding te maken krijgen. Dat kan alleen of in groepjes. Wil je liever niet praten, dan geven we je graag een paar boekentips. Lees meer over wat jou kan helpen bij een scheiding.