Zo vertel je de kinderen dat je gaat scheiden

Een scheiding heeft altijd impact op de kinderen. Het is moeilijk om aan je kinderen te vertellen dat je uit elkaar gaat. Veel ouders zien er ook tegenop. Maar het is voor de kinderen erg van belang dat je tekst en uitleg geeft, zodat het kind niet angstig wordt. Het is dus belangrijk om het gesprek op een goede manier aan te gaan. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten:

Vertel het pas als het besluit vaststaat

Vertel de kinderen pas over de scheiding als jullie ook echt zeker weten dat jullie uit elkaar gaan. Voor kinderen is het namelijk fijn als er duidelijkheid is. Vaak voelen kinderen ook wel aan dat er iets aan de hand is. Als dat zo is, kunnen ze zelf dingen gaan invullen en worden ze misschien wel angstig. Het is dan belangrijk om snel duidelijkheid te geven.

Voer het gesprek samen

Om de kinderen een veilig gevoel te geven, is het verstandig om het gesprek samen aan te gaan. Dus met beide ouders. Zo verklein je de impact. Je laat dan merken dat het kind beide ouders houdt, ook al zijn jullie straks uit elkaar. Verdeel van tevoren wie wat gaat vertellen, zorg dat je elkaar niet tegenspreekt en dat er geen ruzies ontstaan. Verwacht je dat er wel ruzies ontstaan, dan kun je ervoor kiezen om het gesprek toch niet samen te voeren.

Let op je verwoording en stel de kinderen gerust

Het verschilt natuurlijk per leeftijd of het kind begrijpt wat er gaat gebeuren of niet. Om ervoor te zorgen dat de kinderen het begrijpen, kun je bijvoorbeeld kort uitleggen wat het precies voor gevolgen heeft. Bijvoorbeeld dat jullie uit elkaar gaan en straks niet meer in één huis wonen. Het is ook goed om de kinderen om een reactie te vragen. Maar geef ze hiervoor ook even de tijd, misschien komen ze na een paar dagen wel met vragen. Het belangrijkste is misschien wel dat je de kinderen niet het gevoel geeft dat het hun schuld is. Vertel daarom dat jullie als ouders nog steeds beide van de kinderen houden en dat jullie ook na de scheiding samen voor ze zullen zorgen.

De gevolgen van een scheiding voor de kinderen

De gevolgen van een scheiding verschillen per leeftijdscategorie. Het Nederlands Jeugdinstituut zette veelvoorkomende gevolgen per leeftijd op een rij.

Verklein de impact van de scheiding op het kind

Een scheiding heeft vaak een grote impact op kinderen en jongeren. Het heeft bijvoorbeeld regelmatig gevolgen voor leerprestaties en het kan zorgen voor emotionele of sociale problemen. Door kinderen en jongeren veel aandacht, steun en uitleg te geven, kun je de impact zo klein mogelijk houden. Het is hierbij belangrijk dat je rekening houdt met de leeftijd van het kind, maar ook met zijn of haar behoefte.
Het kan helpen om de volgende zaken in het achterhoofd te houden om de impact te verkleinen:

  • Praat niet negatief over je (ex)partner in het bijzijn van de kinderen.
  • Praat niet over je (ex)partner in de hij of zij vorm. De kinderen hebben altijd twee ouders, ook al zijn ze niet meer bij elkaar.
  • Zet de kinderen centraal bij het nemen van beslissingen en het maken van afspraken. Bijvoorbeeld afspraken over huisdieren kunnen voor een kind erg belangrijk zijn.
  • Laat het normale leven ook doorgaan; hobby’s, vrienden, logeerpartijtjes bij vrienden zijn belangrijk voor de ontwikkeling.
  • Schakel (professionele) hulp in als dat nodig is. Ga bijvoorbeeld naar de huisarts of wijs je kinderen op initiatieven zoals Villa Pinedo.

Boeken voor en over kinderen en een scheiding

Er zijn veel boeken geschreven over de impact van een scheiding op het kind. Het lezen of voorlezen van boeken hierover kan kinderen helpen met het snappen, omgaan met en verwerken van een scheiding. Op onze pagina met hulpmiddelen voor kinderen en jongeren vind je een uitgebreid overzicht van deze boeken.

Leer beter met emoties omgaan

Voor jou en de kinderen is het belangrijk om over emoties te blijven praten. Betrek kinderen bij belangrijke beslissingen en laat ze weten dat ze er niet alleen voor staan. Praten, schrijven, muziek luisteren en bewegen kunnen allemaal manieren zijn voor kinderen om met emoties van de scheiding om te gaan. Ook mindfullness en meditatie hebben vaak een positieve uitwerking. Wijs kinderen op speciale websites waar ze leren omgaan met heftige emoties. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bij Villa Pinedo terecht als ze met een leeftijdsgenoot willen spreken.

Villa Pinedo is er niet alleen voor kinderen. Door jou als ouder door de ogen van je kind te laten kijken, probeert Villa Pinedo de gevolgen van een scheiding voor je kind te beperken. Zo hebben ze speciaal voor ouders bijvoorbeeld open brieven, waarin kinderen je meenemen in hun emoties en ervaringen tijdens de scheiding. Daarnaast vind je bij Villa Pinedo een online training, boek en blogs en vlogs over de impact van een scheiding op kinderen.

Logo Villa Pinedo

Veelgestelde vragen

Moet je jonge kinderen ook vertellen dat je gaat scheiden? Hoe doe je dat?

Baby’s en peuters kunnen de scheiding nog niet begrijpen. Maar zeker peuters merken wel dat er iets verandert. Op de website van KIES zie je de gevolgen per leeftijd en vind je tips over hoe je per leeftijd met de scheiding om kunt gaan.

Leer meer over de gevolgen per leeftijd