Juridisch
Als je gaat scheiden moet je een aantal dingen goed vastleggen. Bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. Een mediator of advocaat helpt je bij dit proces.
Een scheiding regelen is niet iets dat je zomaar doet. Het kost veel tijd, energie, moeite en er komen regelmatig emoties bij kijken. Misschien ben je teleurgesteld, boos, gefrustreerd of verdrietig. Of alles tegelijk.
Er komt veel op je af en jullie moeten ook afspraken maken over de toekomst. Dit kan extra lastig zijn als jij niet degene bent die besloten heeft om te scheiden. Toch is het belangrijk de zaken goed te regelen voor jezelf, je (ex)partner en de kinderen.
Op deze pagina vind je meer informatie over:
Hoe pak je dat aan, het aanvragen van een scheiding? Het komt erop neer dat je toewerkt naar een document, meestal een echtscheidingsconvenant, waarin afspraken staan. Afspraken over hoe je alles samen regelt. Denk aan wat er met de woning, schulden, leningen, bankzaken en verzekeringen gebeurt en hoe je bijvoorbeeld de inboedel en andere spullen verdeelt.
Waar begin je? Wij zetten het voor je op een rij.
Wanneer jullie als gezin uit elkaar gaan, is het nodig om afspraken te maken. Over jullie bezittingen, financiën, woning, en opvoeding met de kinderen. Deze afspraken worden vastgelegd in het Echtscheidingsconvenant en het Ouderschapsplan . Beide documenten zijn nodig om te kunnen scheiden.
Deze documenten kunnen jullie zelf opstellen. Wanneer onderling het overleggen moeizaam gaat of wanneer inhoudelijke keuzes ingewikkeld zijn, kun je gebruikmaken van een mediator of advocaat. Dit is niet verplicht maar kan helpen als de juridische kant van een scheiding moeilijk voor je is.
Een mediator of advocaat is bij het maken van afspraken niet verplicht, later in het proces is een mediator of advocaat wél verplicht.
Als alle afspraken op papier staan, kan de scheiding aangevraagd worden bij de rechter. Hier heb je een advocaat voor nodig.
Als de scheiding is goedgekeurd door de rechter, kun je de scheiding doorgeven aan de gemeente. Let op: dit moet binnen 6 maanden na de goedkeuring van de rechter gebeuren.
Meer informatie over het regelen van een scheiding vind je op de website van de Rijksoverheid.
Je gaat scheiden van je partner en wilt dit goed regelen. Maar waar moet je beginnen? Om de juiste stappen te zetten, kun je gebruikmaken van onze checklist.
Hierin vind je de belangrijkste stappen bij een scheiding. Met de checklist weet je zeker dat je niets vergeet en kun je passende afspraken maken
60% van de kinderen ervaart de scheiding als een vechtscheiding. Een scheiding heeft altijd impact op de kinderen. Als ouders hebben jullie daar een grote invloed op. Het is daarom belangrijk om het kind centraal te blijven zetten tijdens het scheidingsproces. Door oog voor het kind te houden, verklein je vaak de gevolgen.
Ga je scheiden van een buitenlandse partner? Dan gelden er mogelijk andere regels. Bekijk ze via de site van de rijksoverheid.
Een scheiding kun je ook online aanvragen. Het is vaak goedkoper dan een ‘normale’ scheiding en makkelijker te regelen. Wel moet je aan een aantal regels voldoen. Je moet bijvoorbeeld beide willen scheiden, duidelijke afspraken met je partner willen maken en bereid zijn om samen een ouderschapsplan te maken.
Meer over het aanvragen en regelen van een online scheiding vind je via Judex.nl
Bij een scheiding moet je rekening houden met verschillende kosten. De kosten van bijvoorbeeld een advocaat, mediator of griffierechten. Welke kosten er nog meer bij een scheiding komen kijken vind je op de site van de Rijksoverheid.
Lees meer op de website van de Rijksoverheid
Het komt erop neer dat je toewerkt naar een document, meestal een echtscheidingsconvenant, waarin afspraken staan. Afspraken over hoe je alles samen regelt. Denk aan wat er met de woning, schulden, leningen, bankzaken en verzekeringen gebeurt en hoe je bijvoorbeeld de inboedel en andere spullen verdeelt. Op deze pagina vind je meer informatie, ook op de site van het juridisch loket zie je welke stappen je moet nemen.
Lees meer op de website van het Juridisch Loket
Een ouderschapsplan is sinds 2009 verplicht voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (met of zonder gezamenlijk gezag) en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.
Lees meer over het opstellen van een ouderschapsplan
Als je samen met je partner kinderen hebt dan ben je – ook zonder samenlevingscontract – ieder verplicht om de kinderen (financieel) te verzorgen en op te voeden. Meer over deze rechten en plichten voor samenwoners vind je op de website van Judex.
Lees meer op de website van Judex