Het is niet jouw schuld

Een scheiding kan best wel ingewikkeld zijn. Met een scheiding dealen ook. Er gaat meestal veel voor jou veranderen en je voelt je misschien soms verdrietig, boos of in de war. Weet dat het niet jouw schuld is dat jouw ouders uit elkaar gaan. Jij kunt er niets aan doen.

Je ouders zullen altijd jouw ouders blijven, ook al zijn ze niet meer bij elkaar. Praten lucht bij heel veel kinderen op. Wil je met iemand anders dan jouw ouders praten? Misschien heb je wel een vriendinnetje, vriendje of buurvrouw bij wie je jouw verhaal kwijt kunt. Of bij je juf, leraar of sportcoach.

Waar kan ik met mijn verhaal én vragen terecht?

Wil je liever met iemand praten of chatten die je niet kent? Dan zijn er een aantal plekken waar je je hart kunt luchten of verhalen van anderen kunt lezen. Iemand die geen kant kiest, naar jou luistert en weet hoe hij of zij jou kan helpen. We zetten hieronder een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

Je bent niet alleen, praat met een buddy

Als je dat wil, dan kun je bij Villa Pinedo met iemand chatten die ook een scheiding heeft meegemaakt op jouw leeftijd. Zij weten waar je mee te maken hebt. Zo iemand heet een Buddy. Je krijgt een eigen Buddy en je kunt bij hem of haar je verhaal kwijt of gewoon even praten over je dag. De buddy luistert graag naar je. Het aanvragen van een Buddy kost niets en je hebt er geen toestemming van je ouders voor nodig.

Mijn buddy zorgt ervoor dat ik rustiger ben en niet met stomme dingen in mijn hoofd blijf zitten. Dat ik het meteen kan zeggen en alles kwijt kan wat mij dwars zit over de scheiding, en ook over andere dingen. Ik vind het fijn dat ik mijn Buddy daarvoor heb.
Alex

Liever lezen dan praten?

Misschien ben je geen prater en ga je liever zelf op zoek naar oplossingen en hulp. Er zijn gelukkig veel plekken waar je terecht kunt. Kijk eens op de pagina met het hulpaanbod. Daar vind je ook veel boekentips.

Hulp voor kinderen en jongeren 

Kun je niet bij je familie, vrienden, buren of op school terecht met je verhaal? En wil je liever echt bij iemand je verhaal kwijt in plaats van via de telefoon of chat? Dan zijn er ook mogelijkheden in jouw buurt bij iemand die veel weet over kinderen die met een scheiding te maken krijgen. Dat kan alleen of in groepjes. Lees hier meer over wat jou kan helpen bij een scheiding.

Vragen die andere kinderen stelden

Mijn ouders zitten in een scheiding. Wat kan ik doen?

Het kan heel vervelend zijn als je ouders midden in een scheiding zitten. Zeker als ze veel ruzie met elkaar maken. Het is belangrijk dat je zelf niet te veel last hebt van de problemen van je ouders. Gebeurt dit toch? Praat er dan over met een volwassene uit je omgeving. Of bel met de Kindertelefoon. Bij Villa Pinedo kun je vragen om een buddy: een leeftijdsgenoot die zelf een scheiding heeft doorgemaakt en jou advies kan geven over hoe je hier het beste mee omgaat. Bij belangrijke beslissingen, kun je ook de Stichting Kinder- en Jongerenrechtswinkel om hulp vragen. Bijvoorbeeld om hulp bij het schrijven van een brief aan de rechter.

Wanneer mag ik bij de rechter mijn verhaal vertellen?

Gaan je ouders scheiden, dan moeten er afspraken worden gemaakt. Komen ze hier samen niet uit? Dan stelt de rechter een omgangsregeling vast. Daarin staat onder andere bij wie jij gaat wonen en hoe vaak je je ouders ziet.

Ouder dan 12
Ben je 12 jaar of ouder en heb je te dealen met een scheiding? Dan kan de rechter je oproepen om langs te komen en je mening te geven. Dit noemen we het hoorrecht. Het gesprek met de rechter heet het kindgesprek. De rechter luistert dan goed naar jouw mening, maar dit betekent niet altijd dat hij doet wat jij wilt. Soms spelen er andere belangen mee waar rekening mee wordt gehouden. Je bent trouwens niet verplicht om naar de rechtbank te komen. Je mag de rechter ook een brief sturen.

Jonger dan 12
Ben je jonger dan 12? Dan word je niet automatisch opgeroepen. Maar je kunt de rechter wel een brief schrijven en vragen om een gesprek. Hierin kun je uitleggen wat jij graag zou willen en waarom. Soms nodigt de rechter je dan alsnog uit om je verhaal te komen vertellen. Dat mag je doen, maar hoeft niet.

Niemand luistert naar me. Wat nu?

Heb je het idee dat niemand naar je luistert of vind je het lastig om hardop te zeggen wat je wilt? Dan kun je de rechter vragen om een bijzondere curator: een soort kinderadvocaat die de rechter precies vertelt wat jouw belang is. Bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel kunnen ze je helpen om een brief te schrijven, waarin je de rechter vraagt om zo’n bijzondere curator. Ouders kunnen dit via hun eigen advocaat aanvragen. De rechter stemt hier alleen mee in als jouw belangen en die van je ouders ver uit elkaar liggen.

Ik ken iemand met ouders in scheiding en maak me zorgen. Wat kan ik doen?

Misschien ken je iemand met ouders die gaan scheiden en maak je je zorgen over de veiligheid. In dat geval kun je contact opnemen met Veilig Thuis. Dit mag ook anoniem. Zij denken met je mee over wat je het beste kunt doen.

Bezoek de website van Veilig Thuis